Hoi hoi,
Door: Jacolien + Nelleke
Blijf op de hoogte en volg Jacolien + Nelleke
28 Juni 2008 | Suriname, Paramaribo
Je kunt nu wel merken dat we in de grote regentijd zitten. Het regent de laatste tijd veel vaker. Meestal rond het middaguur gaat het regenen. Maar het is niet vervelend, alleen als je er doorheen moet. Als het stopt met regenen is het gelijk weer zonnig en warm. Maar ons beetje bruine kleurtje die we op White beach hadden gekregen, is er nu wel weer af Ik ben bang dat je straks aan ons kleurtje niet kan zien dat we in Suriname zijn geweest...
Jacolien had deze week nog een mooie actie, we stonden te wachten tot we de straat over konden steken en langs de weg heb je allemaal van die putten zonder deksel. Nu kwamen er nog auto's aan, en ze stond op de weg stil, dus ze zetten een stapje achteruit en viel zo met haar ene been in de put. Ze viel achterover met fiets en al!! Het zag er erg komisch uit. Ze had juist de dag ervoor gezegd dat die putten wel erg gevaarlijk waren, dat je er niet met je fiets in moest rijden of zo... En nu viel ze er zelf in! Ze had zich gelukkig geen pijn gedaan.
Vorige week zaterdag zijn we de hele dag in de stad geweest. ’s Ochtends lekker gewinkeld. We hebben slippers gekocht, voor mij was dat hard nodig want die van mij zagen er niet meer uit, ze waren helemaal kapot. En Jacolien heeft nog een nieuwe tas gekocht. De andere die ze hier had gekocht was al kapot... Daarna hebben we lekker aan de waterkant gegeten. We hebben Souto soep (of zo iets) gehad. Was erg lekker. Daarna zijn we naar ’t vat geweest om de voetbalwedstrijd te zien. Maar daar wil ik niet over praten Na de wedstrijd kregen we een lift naar de bus toe van de jongen met wie we elke keer voetbal keken. Dat was wel relaxed, want het is toch wel een half uurtje lopen.
Ik heb elke week een coaching gesprek vanuit de Stichting. Dat is iets nieuws wat ze willen proberen om meer uit de vrijwilligerstijd te halen. En ik ben het proefkonijn. Ik heb er nou drie gesprekken op zitten. Ik heb het gesprek met een meisje van begin twintig. Het is erg gezellig. Ik kan heerlijk met haar kletsen. We gaan elke week ergens lunchen. Zij zit hier al 5 maanden, dus ze weet waar je lekker kunt eten. We hebben de eerste keer bij Zus & Zo gegeten, de tweede keer bij de waterkant en deze week hebben we bij Pannenkoek & Poffertjes gegeten. Heerlijk om weer een pannenkoek met spek en kaas te eten. Toen ik thuiskwam had Jacolien ook pannenkoeken gegeten. Zij had ze zelf gebakken!
Ik had in het begin het gevoel dat ik een beetje overbodig was hier op school. Dat ze het ook prima redden als ik er niet bij zou zijn. Daar heb ik het met haar over gehad. Hoe we dat konden veranderen. Ik heb het met haar over alles waar ik tegenop loop. Uiteindelijk heb ik wat gevonden om mijzelf nuttig te maken.
Ik kwam erachter dat er in de groep 2/3 jarigen een chinees meisje zat die geen woord Nederlands kon praten en ook niks verstond. Dat was erg lastig in de klas. Ook zit er in die klas een jongentje dat half Portugees spreekt. Hij begrijpt Nederlands wel redelijk, maar praat erg slecht. Nou haal ik ze elk een kwartier a 20 minuten per dag uit de klas. Ik ga ze dan woordjes leren door middel van plaatjes uit boeken. Dat meisje doet heel goed mee. Ze zegt alles na en weet nu al een aantal woordjes. Het is echt leuk om te doen. Dat jongentje is wat moeilijker. Hij kan zich niet zo goed concentreren en kan eigenlijk geen tel stil zitten. Ik heb al van alles geprobeerd om zijn aandacht te pakken te krijgen, maar tot nu toe zonder succes. Ik ga het nu met een beloningssysteem proberen. Daar wil ik volgende week mee beginnen. Ik ben benieuwd of dat werkt.
We zijn afgelopen week weer naar de boekhandel geweest. We hebben weer even drie boeken gekocht. Voor 3 euro!! Maar we hebben de boeken wel snel uit. We hebben na twee dagen allebei al 1,5 boek uit. Dus ik denk dat we binnenkort wel weer heen moeten.
Vanmiddag hebben we een vergadering over aanstaande maandag. Dan vieren we hier op school het Keti-Koti feest. Dat is dinsdag en dan is iedereen vrij. Dan is er ook van alles te doen. Maar maandag vieren we het op school. Dat wordt groots gevierd. Iedereen komt in klederdracht op school en dan zijn er allemaal spelletjes te doen en je kunt allerlei eten en drinken kopen. Ik weet nog niet precies hoe de dag eruit zal zien, dat hoor ik vanmiddag. Ik sta bij de grabbelton en Jacolien moet schminken. We zullen er volgende week meer over vertellen. Morgen gaan we naar de stad, wat informatie halen over de trips naar het binnenland. We hebben wel een beetje in beeld wat we willen gaan doen. Maar morgen gaan we alles uitzoeken. En verder gaan we lekker relaxen. Heerlijk!
27 Juni 2008 - 16:38
Annejan:
Dag Nelleke (en Jacolien),
Wat een belevenissen beschrijf je weer. Toch maak ik me een beetje zorgen dat je niet over voetbal wilt praten. Ik heb altijd geleerd dat je over zaken die je dwars zitten juist veel moet praten :)
Ik kan me wel voorstellen dat je de Surinaamse Saoto soep lekker vindt.
Ik heb er nog een leuk recept van liggen.
Ingrediënten:
1 pot (360ml) Faja Lobi Saoto Trafasie (soepmix)
3 takken selderij
2-3 pimentkorrels
100 gram mini frietsticks (naturel)
150 gram gebakken uien
AJ+M
28 Juni 2008 - 08:31
Karin:
hee hoi,
wat een leuke vehalen hebben jullie weer. ik krijg toch elke keer weer een beetje heimwee. Ik hoop voor jullie dat de regentijd snel over is, ik werd er vrij depressief van.
Voor boeken kunnen jullie ook naar een winkeltje tegenover het postkantoor gaan. Deze heeft tweede hands boeken, verkoopt ze en neemt ze (voor de helft van het geld)ook weer in. Best handig, hoef je ze ook niet weg te gooien oid.
nou, succes met alles en geniet van het geweldige land! -
28 Juni 2008 - 21:00
M&R:
.....welk voetbal?
Niet negeren dat probleem. Gewoon een consult van Thijs of Aernout nemen.
Werk ze en geniet er van!
Hartelijke groet,
m&r z'hof -
01 Juli 2008 - 10:58
Sarine:
hoi jacolien en nelleke,
ik ben vandaag bij fiona.
groetjes sarine.
02 Juli 2008 - 16:46
Hendrina:
He lieve meiden!
Ik vind het echt leuk om te lezen dat jullie het zo naar de zin hebben, en dat jullie het samen ook goed hebben!Ik heb geen zus, maar als ik dit zo lees dan lijkt het me toch best wel eens leuk!Geniet er nog maar lekker van! Dikke knuffel Hendrina