Hoi hoi, - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Jacolien + Nelleke Kisteman - WaarBenJij.nu Hoi hoi, - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Jacolien + Nelleke Kisteman - WaarBenJij.nu

Hoi hoi,

Door: Jacolien + Nelleke

Blijf op de hoogte en volg Jacolien + Nelleke

05 Juli 2008 | Suriname, Paramaribo

Zo hier weer een verslagje van mij! Ik heb net mijn dagje er weer opzitten en heb nu lekker weekend! Ik heb vandaag weer ingevallen in een kleuterklas. Deze week heel wat keren. Ze nemen nu allemaal hun verlofdagen op, omdat ik er nu nog ben.
Verder heb ik deze week een complimentendoos gemaakt voor elke kleuterklas. Ik heb het aan de juffen en aan het schoolhoofd gepresenteerd en die waren enthousiast over mijn idee. Ik ga het in iedere klas introduceren, zodat de kinderen en de juffen precies weten hoe ik het bedoel. Ik zou vandaag beginnen en had alles klaargezet, maar vijf minuten voor tijd hoorde ik dat ik moest invallen in een andere klas. Dus helaas. Maar ik heb het wel alvast in deze klas geïntroduceerd. Dan maar zonder juf, maar omwille van de tijd, kon ik nu even niet anders. Volgende week ga ik hier mee verder en ga ik nog even een handleiding schrijven, zodat ze het de volgende jaren weer kunnen gebruiken, want dat zijn ze wel van plan.
Afgelopen maandag hebben we een feestdag gehad. Het was namelijk Keti-Koti, afschaffing van de slavernij. De kinderen mochten in Keti-Koti kleren naar school. We begonnen de dag met een optocht en daarna mochten de kinderen spelletjes doen, dansen en lekker eten. Ik heb de hele dag geschminkt! Er zou een boekje zijn voor schminken, maar helaas was die er toch niet. Tja... ik ben toch niet heel erg creatief met schmink... Een bloemetje, een vlinder, een hartje of een spinnenweb lukten nog... Gelukkig kon ik van het andere meisje afkijken en werden de kinderen later ook piraten en poesjes.
Dinsdag was het 1 juli en was het echt Keti-Koti. Wij zijn de stad in geweest. Nu was iedereen ook zo mooi gekleed. Er waren optredens van verschillende culturen, allerlei kraampjes met eten en met sieraden. Dus dat was gezellig! We kwamen net aan en toen kwam er een jongeman, jaar of 35 schat ik, bij ons staan die wel met ons mee wilden lopen want hij was alleen. Een prima kerel, dus die heeft ons van alles laten zien. Hebben we weer nieuwe etenssoorten leren kennen! Dat is echt leuk!
Ik ben hier laatst naar de kapper geweest trouwens. Ik durfde bijna niet, want ik heb toch wel heel anders haar dan de Surinamers hier... Maar normaal gesproken doet mijn moeder het, maar dat lukte nu natuurlijk niet. Je haar groeit hier erg snel trouwens. Dus ben ik er toch maar naar toe gegaan. Het is echt een stuk korter. Ze begon van achter, maar ze knipte er gelijk zoveel af, dat ik daar wel een beetje van schrok. Dus ik vroeg gelijk maar of ze het van voor langer wilde houden, dat ik een soort schuine bob zou krijgen. Dat wilde ze nog wel proberen, dus bleef het gelukkig nog iets langer van voren. Eerst moest ik er erg aan wennen, maar nu zit het wel aardig. Tegen de tijd dat ik weer in Nederland ben is het waarschijnlijk wel weer aangegroeid!
Eind van de middag heb ik waarschijnlijk nog een feestje van een kind bij de kleuters. De juffen van die groep zijn ook uitgenodigd. Maar dat is een beetje vaag afgesproken, dus ik weet niet of dat wel doorgaat. Ik zal wel zien of ze vanmiddag op de stoep staat. Volgens mij zijn die feestjes wel groots opgezet. Zo was het bij onze overburen in elk geval wel.
Ik kom er nu achter dat ze in Suriname heel vroeg trouwen en kinderen krijgen. De Hindoestanen worden nog uitgehuwelijkt en dat is meestal op hun 18de al. Maar de andere mensen trouwen ook vroeg. Hoe vaak mij wel niet gevraagd is hoeveel kinderen ik heb, of ik getrouwd ben. Of dan vertel ik dat ik vrijwilligerswerk doe en dan vragen ze hoe ik het dan met het geld doe, als ik ook nog voor mijn kinderen moet zorgen. Dan zeg ik dat ik nog maar 23 ben en dan is de reactie gelijk, 23!!! En dan nog geen kinderen? Wel grappig hoor. Anders dan in Nederland.
Gisteren hadden we weer een meeting van SPS. Weer lekker gegeten en allerlei nieuwe mensen ontmoet. Erg leuk! Daarna hadden we nog een afscheidsfeestje van iemand, daar ook weer nieuwe mensen leren kennen. Dat is ook heel handig voor de tripjes. Die kun je dan met een groep doen. Dat is veel gezelliger en vaak ook nog goedkoper! Wat het uiteindelijk gaat worden vertellen we nog wel. Volgend weekend gaan we in elk geval dolfijnen spotten. Dat lijkt me helemaal geweldig!
Ik geniet weer helemaal. Vorige week had ik echt een beetje een dip-weekje. Ik miste iedereen echt. Misschien kwam dat ook wel omdat in Nederland de vakanties beginnen. Dan heb je weer zin om dingen te gaan ondernemen met familie en vrienden en mis je ze ook meer. Maar ik heb weer even met een aantal gebeld en nu kan ik er weer helemaal tegenaan en geniet ik weer!
Geniet van de vakantie en werkse nog even! Liefs
Binnenkort weer foto's trouwens!

• 04 Juli 2008 - 18:10

Sarine Buitenhuis:

hoi jacolien,

ik mis je ook wel hoor!!!
    en dat op de mp3 helpt wel hoor.( :-) )
    ik zie je gauw weer.

groetjes sarine :-) :-) :-)

• 04 Juli 2008 - 18:18

Herjan Buitenhuis:

hoi Jacolien

ik mis je heeeeeeeel erg
    (maar niet heus :-) :-D
    )grapje

groetjes van Herjan

• 04 Juli 2008 - 18:25

Alrik Buitenhuis:

hoi jacolien

ik mis je heeel erg
    en we hebben een prijs gewonnen een spel van de plus :-):-D
    en we zijn woensdag naar het zwembad geweest

dikke knuffel van alrik

• 04 Juli 2008 - 19:25

Thijs:

hey lientje!
    ook ik mis je heeeeeeel erg...
    Leuk weer het verhaal te lezen. Ben erg benieuwd straks naar de live versies! schiet al aardig op. Veel plezier met jullie tochtjes en de laatste werkdagen! ik ga vanacht richting Frankrijk met Bernard!
    Doei!!

• 04 Juli 2008 - 19:43

Janette:

Hey Jac!Leuk dat je bezig bent met die complimentjesdoos! Heb je het plan nog gewijzigd, of issie hetzelfde gebleven als je me toen had gemaild? Ik was nog van plan je NL'se drop te sturen, omdat je het een beetje miste daar, maar ik wist je adres niet en Alien is al op AIA en ik straks op vakantie. Jammer he? Nou, heel veel plezier op de trip etc. Liefs

• 05 Juli 2008 - 08:50

Elise:

hoi lieve Lien! Wat leuk om steeds je verhalen te lezen, wat een andere wereld! Ik ben jaloers op je, dat je dolfijnen gaat spotten!!! Ik wil ook! Maar wij gaan vanavond op vakantie naar Frankrijk, ook heerlijk. We hebben er erg veel zin in en zijn druk aan het pakken. Met Nathan gaat het heel goed, ik hoop dat hij de reis goed doorkomt. Nou, heel veel plezier daar nog en geniet ervan, liefs van Martin Elise en Nathan -x-

• 05 Juli 2008 - 12:43

Wilma:

Heey Jacolien!
    Leuk om je verhalen te lezen en te volgen, het leest makkelijk weg ;-) Heel veel plezier daar aan de overkant!
    Groetjes, Wilma

• 05 Juli 2008 - 17:24

Herma :

ha nelleke ik heb je gemaild maar ik vraag me af of ie wel aan komt...hier is alles oke
    tis stil zonder jou... een goede zondag toegewenst .....
    groeties herma

• 05 Juli 2008 - 17:25

Kirsten:

ha die nel
    hier een mega dikke optilknuf van mij
    tiiiiillllllleeeeeeeeee
    smak

• 05 Juli 2008 - 19:18

Roelof:

Hallo Nelleke,

Leuk om te horen dat jullie het naar je zin hebben en zoveel goeds kunnen doen. Veel plezier nog de laatste tijd.

Groeten, Roelof

• 05 Juli 2008 - 19:53

Marieke:

Hi lieve Lien,
    Fijn om te horen dat je het ondankje van je dipje vorige week erg na je zin hebt.
    Wij gaan je hier ook steeds meer missen hoor. Wij hebben het erg druk en helaas weinig tijd voor leuke dingen. Misschien dat we in week 29e nog een paar daagjes weg gaan. Hopen we maar. Geniet nog even. Liefs Marieke

• 07 Juli 2008 - 08:56

Mam:

Wat een leuke foto's!!
    Zo kunnen we nog beter meeleven.

dikke knuf mam